Weekend-ul acesta (4-6 martie), s-a desfăşurat, la Predeal, ediţia pilot a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL.
Alpiniştii Zsolt Torok şi Cornel Galescu, ultramaratonistul Toma Coconea, dl. Marcel Şofariu, Director executiv al Asociaţiei S.K.V (Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor/Siebenbürgischer Karpatenverein), seniorii alpinismului românesc – dl. Mircea Noaghiu, dl. Emil Coliban, dna Felicia Enache, dar şi maeştri emeriţi ai sporturilor montane precum dl. Alexandru Floricioiu sau personalităţi din lumea schiului – Liviu Predeleanu şi Constantin Arghiropol – au susţinut, prin prezenţa lor, festivalul şi au oferit publicului lecţii despre curaj, pasiunea pentru natură şi depăşirea limitelor interioare.
“Noi folosim stânca, munţii, verticalele, ca pe o unealtă pentru a ne învinge propriile temeri – pentru ca omul mărunt din noi să dispară şi să apară un altfel de Om, în interiorul fiecăruia. Bineinţeles, toate traseele pe care am fost le am în minte, trăiesc în mine – o parte din mine a rămas pe Nanga Parbat, spre exemplu, dar eu mă întorc mereu aici, acasă, pentru că România este tabara mea de bază. Iar ce am descoperit zilele acestea, la Alpin Film Festival, este acea parte frumoasă a României. Dincolo de faptul că ne uităm, pentru câteva zile, la nişte filme, unele şocante, poate, rolul acestui festival este să adune oameni valoroşi, să creeze valoare.” Zsolt Torok, alpinist profesionist şi ghid montan
“Am descoperit exact ceea ce mi-aş fi dorit să se întâmple la Alpin Film Festival. Când am intrat în salonul de carte, am întâlnit oamenii pe care doream să îi văd, iar faptul că am văzut carte de munte, am văzut autori pe care îi respect, am văzut suflete pure puse pe masă, asta m-a făcut să mă bucur că am făcut acest pas, venind aici la Predeal. Cât priveşte filmele, am văzut nişte producţii superbe. Cred că înălţimea artistică la care au ajuns aceste filme seamănă cu ceea ce se întâmplă pe munte atunci când se încarcă de zăpadă o faţă înclinată – dacă iei un singur petec de zăpadă, rişti să produci o avalanşa. Din punctul meu de vedere, filmele au fost atât de bine realizate şi atent lucrate încât dacă un singur aspect smulgeai din film, riscai să se distrugă întreg proiectul. ” Cornel Coco Galescu, alpinist profesionist şi organizator de tabere educaţionale pentru copii
Peste treizeci de braşoveni de la #BrasovulPedaleaza au venit, pe biciclete, la festival, fapt ce a dat culoare evenimentului de duminică.
#ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane din România, s-a încheiat duminică seara, cu proiecţia documentarului Supraviețuitorul, în parteneriat cu NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL. Proiecţia a fost urmată de o lecţie de supravieţuire pe munte, dată de doi militari de la Batalionul 21 Vânători de Munte – Predeal, experţi în tehnici de supraviețuire, tehnici pe care le-au studiat şi în cadrul unui stagiu de pregătire în SUA.
Secţiunea paralelă – #ALPIN BOOK FESTIVAL – a reunit peste zece lansări şi prezentări de carte de munte şi cultură montană.
România Pitorească, cea mai veche publicaţie de turism din ţara noastră, şi-a prezentat ultimele apariţii, în prezenţa domnului Mihai Ogrinji, directorul editurii cu acelaşi nume; „Tributul Hazardului”, de Mircea Noaghiu, în prezenţa autorului sau «HIMALAYA GURJA HIMAL 1985», a regretatului alpinist Cornel Coman, membru al primei expediţii româneşti pe Himalaya, în 1985.
O altă apariţie interesantă este «ALPINISTUL FĂRĂ MÂINI…ŞI FĂRĂ PICIOARE», de Jamie Andrew (Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO), o carte tulburătoare despre miracolul supravieţuirii lui Jamie, după cinci nopţi petrecute în plină furtună la aproape 4000m altitudine în Alpii Francezi. Rămas fără mâini şi fără picioare după accident, Jamie Andrew demonstrează că viaţa merită trăită. Mai mult, a fost lansată, în premieră în România, cartea «Asociația Brașoveană de Schi K.S.V. 1905 – 1930», publicată de Revista ASTRA, în prezenţa lui Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi editorul volumului.
#ALPIN PHOTO FESTIVAL: Cea de-a doua secțiune paralelă a festivalului, ALPIN PHOTO FESTIVAL, a oferit, în premieră în România, o expoziţie-eveniment, realizată în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor – S.K.V.
Expoziția a cuprins fotografii cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, precum şi o serie de fotografii-document din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956 – traseul Fisurii Albastre, pe cale directă.
Trailer-ul oficial al festivalului: https://vimeo.com/155952722
Eveniment conceput şi organizat de: Asociaţia MIMESIS
Co-producători: Primăria Predeal, Kolectiv
Sponsori: Borsec, BDG Import
Cu sprijinul: The North Face, www.allmountain.ro, Philips TV, Himalaya, S-KARP România, Epson România, Empire Video Production, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV, Agenţia Metropolitană Braşov, Aztec Inflatables, Gravity, Asociaţia Mioritics, Ţiriac Auto, Rucksack Mountain Guides, Asociaţia Ziariştilor de Turism din România