Probabil că ati scobit dovleci şi decupat păianjeni şi alţi lilieci; în vria pregătirilor de decoraţiuni străine, iată un subiect potrivit de discutat cu prichindeii care nu-l cunosc pe Habarnam. O carte despre ţinuturi cu flori şi personaje din tărâmuri îndepărtate, cu lecţiile lor de morală cu tot: Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi, poveştile lui Nikolai Nosov, un univers încă de amintit copiilor, poate.
Nikolai Nosov a fost producător de filme de animaţie educative şi autorul mai multor poveşti pentru copii şi adolescenţi. A trăit într-un alt secol şi poveştile lui la fel, însă această celebră ediţie a lui Habarnam, privită cu atenţie, respiră liniştită în secolul vitezei, tehnologiei şi „parenting-ului”. Poate fi o sursă de inspiraţie frumoasă, mai ales că un roman de aventuri te poate ţine captiv între paginile lui, îţi dezvoltă spiritul de explorator poate şi pentru alte cărţi de răsfoit.
Din Oraşul Florilor până în Oraşul Verde se circulă cu balonul, doctorul Pilulă, prietenii buni Gogoaşă, Zăpăcilă, Posibil şi Probabil, prichindei de fel, mici cât un castravete pornesc în aventuri despre cunoaşterea lumii şi a timpului lor, despre prietenii pe viaţă şi sincere; singur, Habarnam, nu ştie mai nimic despre nici unele, dar se comportă de parcă ŞtieTot. Iată începutul unei poveşti pregătită să cucerească suflete curate de copil.
Întotdeauna va exista o tensiune între timp şi vremuri, între copilăria părinţilor şi elementele de nerecunoscut din copilăria propriilor copii, însă linia fină dintre nostalgie şi neînţeles este trasată de libertatea pe care o ai în faţa necunoscutului şi mesajul pe care îl consideri important de transmis „noilor generaţii”. Astăzi, de Halloween, o discuţie despre Habarnam te-ar putea scoate din impasul la care duce dialogul despre monştri, schelete şi vrăjitoare rele.
Un articol scris de Bianca Ioan