Modernizari la Cetatea Rasnov

Primaria Rasnov a alocat 35.000 de lei pentru reconstructia turnului cetatii Rasnov, insa se pregateste si o modernizare de amploare care va fi realizata cu ajutorul unui proiect de 15 milioane de euro, depus pentru obtinerea de finantare europeana.

Cetatea Rasnov nu mai beneficiase de reparatii capitale de peste o jumatate de secol, timp in care s-a degradat foarte mult. Primaria Rasnov a reusit sa finalizeze, primavara trecuta, repararea unei parti din distrugerile provocate de fostul administrator privat al cetatii, cu un efort financiar de peste 1,5 milioane de euro. Asta, dupa ce in anul 2009 zidul de fortificatie de pe latura nord-estica, dintre Turnul Bathori si Turnul de Nord, se surpase in mai multe locuri si era in pericol sa se prabuseasca.  

O alta investitie majora la cetate este construirea unui lift inclinat. Pentru acest proiect 4,5 milioane de euro vor veni de la Uniunea Europeana. Liftul inclinat va avea o lungime de 165 de metri, pe o diferenta de nivel de 94 de metri. Unghiul de inclinare este de 34 de grade si va avea doua statii. Aproape 12 curse pe ora vor putea fi facute, capacitatea de transport fiind de 700 de persoane pe ora, avand in vedere ca in cabina pot urca 30 de persoane. Costul de utilizare al acestui lift este redus, deoarece va avea o contragreutate care va ajuta la urcare.  

Vizitata anul trecut de peste 200.000 de turisti, Cetatea Rasnov este unul din cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania

Sursa: www.adevarul.ro
Sursa foto: www.stiuunloc.ro

Search